Distilleerderij: Dalmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalmore 26 Year Old 1986/2013, Montgomerie’s, Cask #3101, 270 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46.0%

Banana Split

Ik moet eerlijk bekennen, ik had nog niet van deze bottelaar gehoord. Blijkt een onderdeel te zijn van Angus Dundee, eigenaars van ondermeer Tomintoul en Glencadam   . Op het festival When Whisky Meats BBQ in Zwijnaarde afgelopen zomer, stond deze Dalmore uit 1986 te pronken op de tafel bij Asta Morris en Bert bood me een sample aan. Ik aanvaarde het in dank en ga er graag mee aan de slag. Montgomerie’s heeft tussen 2001 en 2017 maar liefst 7 single casks Dalmore gebotteld. Dit is er eentje dat in 2013 op de markt kwam.

Zoete, bijna snoeperige neus op abrikozen, supermanlogos en vanille-ijs, banaan en slagroom… Euh… een banana split dus! Prettig, hoor. En ruimschoots krachtig genoeg. Op de achtergrond nog wat kruisbessen en witte chocolade. Gepofte rijst. Hint van gezouten karamel. Dan heel even – maar echt maar heel even – denken aan de Veille Réserve cognac van Paul Beau, I kid you not.

Olieachtig van structuur en onmiddellijk zoet op wit en geel fruit. Minder complex dan de neus aankondigde – en de vergelijking met de Paul Beau gaat op smaak helemaal niet meer op – maar toch interessant genoeg om te boeien. Appels, kruisbessen en walnoten. Wordt midpalate zelfs een tikkeltje gepeperd. Nice.

De finish is middellang, zoet en zacht drogend.

Beter dan menig officiële releases die ik al van dit huis aan de lippen mocht zetten.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).