Distilleerderij: Dufftown
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Singleton of Dufftown 25 Year Old, OB 2018
Kleur: koper
ABV: 43%

Manuka

De Singleton of Dufftown bestaat uit een 12-, 15-, 18-, 21- en 25-jarige. Daarnaast zijn er nog enkele NAS-expressies, zoals de Spey Cascade, Tailfire, Sunray, enz. In 2020 verscheen hij ook in de jaarlijkse Diageo Special Releases, toen een 17-jarige. De exclusievere releases zijn te vinden in de Prima & Ultima reeks en de Paragon of Time Collection. Een mooie reeks dus. Ik hou het vandaag bij de 25-jarige uit de standaard range.

Complexe, rijke neus op abrikozen, perziken, gebakken appels en rozijnen, besprenkeld met kaneel en zwarte peper, gedrenkt in Manuka honing. Een heftige toets van rottend hout dreigt even roet in het eten te gooien, maar neen… de balans blijft behouden.

Mooie body. Rijk, diep, donker en zoet. Al het fruit van de neus keert weer, maar in overrijpe vorm waardoor het tussen snoeperig en gekonfijt blijft hangen, aangevuld met diezelfde honing en flink wat kaneel en karamel. Mierzoet en kruidig. Heerlijk.

Hier mogen we gerust van een lange finish spreken. Zoet en kruidig op enerzijds overrijp boomgaardfruit en anderzijds een karrenvracht aan karamel. En een verrassend zilte toets op het sterfbed.

Tot spijt van wie het benijdt: dit is een grootse malt, hoor. Zo rond de 350 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).