Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Hoop Bleke Nelis

Tasting Notes Posted on 17/08/2021 16:58

Brouwerij: Hoop
Regio: Zaandijk, Nederland
Fles: Hoop Bleke Nelis, Blond Ale
Kleur: koper
ABV: 4.9%

Kick

‘Hoop doet leven, leven doet drinken’ – dat staat te lezen op het neklabel van dit Nederlands biertje. Brouwerij Hoop is actief sinds 2016 en vind je in Zaandijk, pakweg halverwege tussen Alkmaar en Amsterdam. Ik proef hun blonde bier Bleke Nelis met een erg grappig label. Walvisvaarder Cornelis Gerritsz Jongekees waagde zich op het poolijs bij Spitsbergen nadat hij een ijsbeer geschoten had. Maar de ijsbeer was niet dood en viel Nelis aan. Hij kon ontkomen, maar van de schrik trok zijn haar helemaal wit. We schrijven 1668. In 2021 proef ik het naar hem genoemde bier. Het schenkt koperkleurig met een spierwitte (ah, ja!) kraag die lang blijft staan.

De neus is erg moutig, een tikkeltje romig en fruitig. Denk banaan, pompelmoes en pruimen. Licht metalige toets, maar niet storend.

Erg fris en zoetzuur. Flink wat citrus met nog slechts een hint van pruimen. Maak daar gerust wat sultanas van. Mooie kruidigheid, wel. Gaat erg vlot binnen.

De afdronk is kruidig en licht drogend.

Moutig, fruitig met een leuke extra kick van de hoppen.

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: De 7 Deugden Hops + Hazy

Tasting Notes Posted on 17/08/2021 07:57

Brouwerij: De 7 Deugden
Regio: Amsterdam, Nederland
Fles: Hops + Hazy, IPA, 33cl
Kleur: goud
ABV: 6.1%

Banaan

Na de ietwat tegenvallende laag-alcoholische ‘Bar + Weinig’ schenk ik mij nu een iets straffer biertje uit van de Amsterdamse brouwerij De 7 Deugden. ‘Hops + Hazy’ is goed gekozen, want hij is lekker bitter van de hoppen en schenkt goudkleurig troebel. Een mooie witte kraag met kleine bellen blijft hangen totdat ik mijn laatste slok neem (toegegeven, dat duurde niet zo lang, ik had hevige dorst).

Op de neus is hij erg fris, bitterzoet en fruitig op pompelmoes en banaan, terwijl je ook de gist nog kan ruiken. Dat stoort allerminst.

En hoewel de neus mij al aanstond, is de smaak nog veel beter dan de neus aankondigde. Lekker fruitig met voldoende carbonatie, een karrenvracht aan citrus met een mooi bitter randje van de hop.

Ook in de afdronk keert de banaan weer, onmiddellijk gevolgd door een zuurtje. Prima.

Een New England Pale Ale naar mijn hart! Hij wordt helaas niet meer geproduceerd, maar je kan hem links en rechts nog wel vinden.

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).