Distilleerderij: Dalmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalmore Pioneer Edition SG50, OB 2015, 2015 bts
Kleur: brons
ABV: 44%

Perkament

In 2015 lanceerde Dalmore deze Pioneer Edition SG50 als eerbetoon aan de pioneers die voor de onafhankelijkheid van Singapore streden – wat hen in 1965 ook lukte. Singapore was in 2015 dus 50 jaar onafhankelijk. Dat verklaart ook waarom er van deze whisky 2.015 flessen op de markt kwamen. Het is een vatting van Madeira, Moscatel en portovaten.

Da’s een interessant neus! Ik krijg snuiftabak, zongedroogde tomaatjes, bloedappelsienen, oud leder en… perkament! That’s a first. Een kleine off-note als van vaaswater, maar het stoort in dit geval niet. Er is voldoende om het te counteren in de vorm van honing, gedroogde abrikozen, vers geboende parket en een druppeltje balsamico azijn. Flink umami, na enkele ogenblikken. Dit is interessant, ik zei het al.

Mooi olieachtig op de tong. Onmiddellijk zoet, umami en pikant. Zoet als in karamel, gekonfijte appelsien, pruimtabak, appelcake en chocolade, umami als in tomatencrème soep uit blik (gene zever!), balsamico en spek (maak daar maar de zwoerd van buikspek met houtkruiden van), pikant als in kruidnagel, dille en zwarte peper. Indrukwekkend en complex, maar wordt wel een beetje vinous naar het einde toe.

De afdronk is lang, kruidig warm en bevredigend. Hij sterft een bitterzoete dood met wat tannine op het sterfbed.

Als je hem nog kan vinden, leg je hier toch al gauw zo’n 180 EUR voor neer. Da’s niet weinig, maar het is wel een erg lekkere en interessante Dalmore.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).