Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Celp, the Seaweed Experience

Tasting Notes Posted on 15/01/2014 18:29

Bottelaar: Van Wees
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Celp, the Seaweed Experience (Single Islay Spirit)
Kleur: bladgroen
ABV: 55%

Kelp

Iana McClannaghan
woonde op Islay in de 18e eeuw. Ze maakte kruidendrankjes voor
medicinaal gebruik en liet locale zeewier trekken in haar thuisgestookte uisge
beatha. Zo werd ze 99 jaar, wat voor die tijd uitzonderlijk oud was. Die urban legend inspireerde het Nederlandse
Van Wees om deze Single Islay Spirit op de markt te brengen. De benaming whisky
mag natuurlijk niet op het label verschijnen, want er werd aan de malt wel
degelijk een takje zeewier toegevoegd en dat is volgens de SWA verboden. Het
goedje heeft dan ook een bijna misselijkmakend licht groen kleurtje.

De neus start op heel
wat, euh, kelp! En turf, natuurlijk. Oestersap. Licht zilt. Daaronder schuilt
wat zoets in de vorm van appel en misschien zelfs wat gesuikerde limoen. Dit
valt eigenlijk heel goed mee. Mooie balans.

Hij is flink
olieachtig en best peaty. Flink zilt
ook. Brak, zelfs. Zwarte peper en citroensap. Midpalate wordt hij dan toch zoet
op kokosnoot en cacao. Echt waar! En ja, je proeft het zeewier. Mooie
rokerigheid. Best aangenaam en warm.

De finish is lang en
kruidig met flink wat zilt op het sterfbed.

Het is een publiek
geheim dat dit 6-jarige Laphroaig is (ondanks vele stemmen die zweren bij
Lagavulin). Hij kost pakweg 40 EUR. Niet geweldig, maar veel beter dan verwacht.
Als je voorbij het gekke kleurtje geraakt.

82/100

Geproefd
door Mark Dermul op 05-11-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Finlaggan Cask Strength

Tasting Notes Posted on 15/01/2014 07:38

Bottelaar: The
Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan, The Original Peaty, Cask Strength
Kleur: amber
ABV: 58%

Koeienvlaai

De Finlaggan op
vatsterkte is niet minder dan 58%, dus dat kan al tellen. Hij is genoemd naar
het oude Finlaggan Castle op Islay, van waaruit de Lord of the Isles en Clan
MacDonald regeerden. Het is vandaag nog slechts een ruïne. De whisky,
daarentegen, is nog springlevend. Hoewel het een NAS-botteling is, zou de
inhoud een single malt (hoogstwaarschijnlijk Lagavulin) van 6 jaar oud zijn.

Oei! Het begint een
beetje vreemd op koeienvlaai en gedroogd gras, warme asfalt en roet.
Aanstekervulstof. Het fruit heeft de grootste moeite om er door heen te komen.
Wat er toch doorheen geraakt is donker. Ik denk aan pruimen en een kriek.
Daarna wat gekarameliseerde appels en iets van walnoten en tot slot wat
citroen. Hij bloeit gelukkig zeer mooi open (want de eerste snuif op
koeienstront is echt wel even schrikken). Oh, voor ik het vergeet: een
karrenvracht aan turf en wat zilt.

Wow, op smaak is hij
wel een pak zoeter. Het fruit komt nu eerst (appel, limoen), overspoeld door
een sterke kruidenmix, alvorens de turf en vooral het zilt zonder genade
toeslaan. Midpalate wordt hij heel earthy,
als u begrijpt wat ik bedoel.

De lange finish op
zoethout en zilt dooft langzaam, maar dan ook heel langzaam, uit.

Nou, dit was best een
heel interessant avontuur. Dit had nou net zo goed een Lagavulin single cask
kunnen zijn (en is het misschien zelfs), maar dan wel aan een soldenprijsje. Aanrader.
Er bestaan ook nog een Finlaggan The Original Peaty, een Finlaggan Old Reserve,
een Finlaggan 6 Year Old en een Finlaggan 10 Year Old.

86/100

Geproefd
door Mark Dermul op 21-11-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).