Rosebank Distillery
Falkirk FK1 5BW
Scotland
Gesloten sinds 1993.

Queen of the Lowlands

De distilleerderij uit de Lowlands werd opgericht in 1798. Ze ligt aan de oevers van het Forth & Clyde-kanaal tussen Edinburgh en Glasgow in Camelon. Rosebank begon haar leven overigens als de ‘Camelon Maltings’. Pas in 1840 maakte oprichter James Rankine er een distilleerderij van. In 1864 voerde R. Rankine, de zoon van de oprichter, grote verbouwingen uit. Het zou tot 1894 duren voordat Rosebank Distillery Ltd als bedrijf werd opgericht. In 1914 zal ze, samen met een aantal andere distilleerderijen, deel gaan uitmaken van de Scottish Malt Distillers (wat later de DCL-groep werd).

Rosebank werd door Diageo lange tijd overwogen om de Lowlands te gaan vertegenwoordigen in hun Classic Malts-reeks, maar uiteindelijk ging die eer naar Glenkinchie, wat het lot van Rosebank voor een stuk bezegelde.

Tot haar sluiting in 1993, werd Rosebank als één van de beste Lowlanders beschouwd. Ook vandaag de dag zijn liefhebbers en kenners het er over eens dat Rosebank een topper is. Ze kreeg dan ook de bijnaam ‘Queen of the Lowlands‘. Maar als je ziet hoe de gebouwen er vandaag de dag bij liggen, dan is het een koningin die van haar troon gevallen is.

Lange tijd werd gehoopt dat Rosebank opnieuw tot leven zou worden gewekt, maar dat bleek ijdele hoop, want in 2006 werden delen van de distilleerderij-gebouwen verkocht aan British Waterways en Westpoint Homes, die het omtoverden in appartementen en een Beefeater restaurant. Wat er nog van productiemateriaal stond (zoals de distilleerkolven) werd in januari 2009 gestolen door koperdieven. Het is nu wel zeker dat Rosebank nooit zal herrijzen…

Range

De whisky werd drie maal gedistilleerd (zoals dat vandaag bij Auchentoshan ook nog het geval is) en resulteerde daarom in een lichte, aromatische en vaak florale spirit. Vandaag de dag is er enkel de 12 Year Old uit de Flora & Fauna-reeks, alsook een 25 Year Old die in 2007 op de markt kwam in Diageo’s Special Releases. Hij is tevens op vatsterkte verkrijgbaar in de ‘Rare Malts’-reeks.

Een hele reeks onafhankelijke bottelingen (waaronder betaalbare single casks van Douglas Laing) zijn nog te krijgen en variëren sterk in prijs.