Distilleerderij: North British
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: North British 25 Year Old 1995/2021 Italian Car Series #7, Douglas Laing, 165 bts
Kleur: oud goud
ABV: 54.7%

Popcorn met Boter

Wel, wel, wel… het was al veel te lang geleden dat Jan Vissers nog eens een release deed onder dit erg leuke label, maar zaterdag 5 maart 2022 was het dan zover. En om het spel wat luister bij te zetten kan je de nieuwe Italian Car Series, nummer 7 al en voor het eerst een single grain, aanschaffen in een mooie giftpack met twee passende glaasjes bij. Ik had het geluk dat ik er ééntje te pakken kon krijgen (sterker nog, mijnheer Vissers moest in de buurt zijn en kwam ze hoogstpersoonlijk afzetten, wat een heer). Het betreft een Lowland single grain van North British, een distilleerderij die helaas niet voor het publiek geopend is (heb ik aan den lijve ondervonden), die 25 jaar lang op een bourbon barrel doorbracht.

Heerlijk romig en zoet op popcorn met boter, banaan en flink wat witte chocolade. Een zachte hint van houtlijm en vernis die – in tegenstelling tot bij vele andere grain – absoluut niet stoort. Hier wordt ik blij van.

De sterkte is prima en de alcohol is nagenoeg perfect geïntegreerd. Dit bijt niet, hoor. Komt licht prikkelend binnen, maar nestelt zich dan zachtjes gekruid op je tong. Ik wordt er helemaal warm van. Veel vanille, chocolade, popcorn en boter. Prima verderzetting van de neus, maar met een extra toets van vers gemalen koffie en helemaal op de achtergrond iets van rhum agricole. Gaat flirten met de tropen. Ik vind het heerlijk.

Een lange, warme, zoete en kruidige afdronk is mijn deel.

Ik zeg altijd ‘ne goeie grain is beter dan ne slechte malt’. Dit is een erg goeie grain, waarvan ik vrees dat de fles niet lang zal overleven. Kapt veel te makkelijk binnen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).