Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 8 Year Old 2013/2021, Asta Morris, refill sherry cask #AM067, 706 bts
Kleur: stro
ABV: 61.3%

DNA

In de nieuwe releases van Asta Morris zit ook dit vat Craigellachie, dat maar liefst 706 flessen opleverde op een heuse 61.3% alcoholpercentage. Als de inhoud zo mooi is als het volledig vernieuwde maar oh-zo-klassieke label, dan zitten we gebeiteld. Het kleurtje – witte wijn tot stro – verraadt dat het om een refill vat gaat, me dunkt.

Om te beginnen: het DNA van Craigellachie is onmiskenbaar! Popcorn, butterscotch en Shortbread (u weet wel, die typische zandkoekjes die je in Schotland vaak bij de thee krijgt). Nog wat vanillevla, citroenschillen gedrenkt in acaciahoning en een brokje witte chocolade met gepofte rijst. Mijn neusvleugels worden overigens absoluut niet verdoofd, ondanks het torenhoge ABV.

Lekker romig en volmondig, zonder te branden. Echt, dit behoeft geen water. De alcohol is perfect geïntegreerd. En kijk, zelfs op zo’n jonge leeftijd wordt al een prima balans verworven, dankzij het gebruik van het juiste hout. Appelsienschillen, citroensap, rozijntjes, vanillevla en wat karwijzaad dat voor een prikkelende kruidigheid zorgt.

In de lange, bijna snoeperige afdronk krijgt ik nog wat meringue en vanille. Niet eens 70 EUR. No brainer!

Een aperitief met ballen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).