Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Sherry Oak, OB 2020, 500ml
Kleur: amber
ABV: 46%

Oloroso

De Sherry Oak van Stokerij De Molenberg is een standaardexpressie, wat betekent altijd beschikbaar. Het betreft de Gouden Carolus single malt die – zoals steeds – van hun Tripel wordt gestookt, maar na de reguliere rijping op bourbonvaten dus een finish kreeg op oloroso sherryvaten. Het geeft hem alvast een mooie, warme gloed.

Hola! Ja, dat is mooi op de neus. Ik herken onmiddellijk de huisstijl met zijn rozijntjes en pruimen, banaan en kweepeer, maar dat wordt hier toch nog mooi verrijkt met wat overrijpe appels, flink wat honing en toetsen van peperkoek. Je ruikt ook echt het hout, maar in dit geval geeft dat deze malt vooral gewicht en karakter. Hier hou ik wel van!

Mooi olieachtig mondgevoel. Prima verderzetting van de neus (hoewel hij die nét niet kan evenaren) met flink wat bakkerskruiden, kruidnagel en hints van rood fruit, abrikozen en vooral peperkoek. Ja, het is aangenaam en krachtig zonder over de top te gaan.

De afdronk is middellang en een tikkeltje scherp, maar tegelijkertijd wat hartig. Prima, hoor. Ahornsiroop op het sterfbed.

Dit is een leuke malt en wat mij betreft bij de beste Gouden Carolus die ik al proefde.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).