Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Peated Islay Single Malt 30 Year Old 1990/2021, The Whisky Jury, Refill Barrel #4404303, 265 bts
Kleur: goud
ABV: 51.5%

Michelangelo

Argh… Joeri, je houdt ons weer in spanning door niet te verklappen van welke Islay distilleerderij deze 30-jarige afkomstig is. Maar goed, dan laten we dat in het midden. Gedistilleerd in 1990 kan deze malt reeds voor de dag komen met een rijping van maar liefst drie decennia. Dat kom je toch zo vaak niet tegen, wel? Laat ik maar meteen aan de slag gaan.

Aangename, ietwat ingetogen en verrassend (nou, ja, na 30 jaar) fruitige neus op appelsien, ananas en flink wat limoen. Na enkele minuten in het glas (hij is het waard!) wordt hij zowaar tropisch! Abrikozen, pompelmoes, mango. Heerlijk. Op de achtergrond krijg ik nog een zilt briesje en een mooie toets van witte peper, donkere honing en zoete moutsuikers.

Oh, my! Als smaak een beeldhouwwerk was, dan was deze malt van Michelangelo! Chiselled noemen ze zoiets in het Engels. Clean. Vlijmscherp als een scheermesje maar oh, zo delicaat tegelijkertijd. Een karrenvracht aan vruchten, zowel tropisch als op de neus als nog meer limoen, met wat zachte kruiden en een onverwachte hint van potpourri. En ondertussen zorgt de turf voor een mooie rookontwikkeling die op geen enkel moment gaat domineren, maar het distillaar in zijn volle ornaat laat schitteren.

Die potpourri vertaalt zich naar een florale, licht geparfumeerde afdronk die lekker pittig is en lang blijft nazinderen. De rook blijft hangen, maar is delicaat en gracieus.

Amai, mijn klak, wat een geweldige malt! Mijn innerlijke stemt fluistert Caol Ila, maar zekerheid heb ik dus echt niet. Zustervat #4404302 – dat 242 flessen opleverde op 49.8% – werd exclusief gebotteld voor Singapore. Dit kleinood zet je zo’n 290 EUR achteruit, maar da’s met plezier uitgegeven!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).