Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Sintel, 37.5cl
Kleur: amber
ABV: 5.7%

Sintel

Sintel is een houtgerijpt wild amber bier met hand-geroosterde wilgenbast afkomstig uit het voedselbos Ketelbroek in Groesbaak. Herfstig, licht zuur met een rijping op eik van 20 maanden. Het bier is geïnspireerd op de historische bierstijl bière de garde. De gebruikte granen zijn gerste- en tarwemout, St Jans rogge en boekweit. Hij schenkt amber en relatief troebel en van kraagvorming is amper sprake. Desalniettemin vind ik het er smakelijk uitzien.

Mooie, zoetzure neus op karamel, kaneel, bruine suiker en appelmoes. Lichte hint van vanille en flink wat kruidnagel. Een herfstbier, absoluut. Ook al is het juli, ik laat me niet tegenhouden.

Op smaak is het eerder zuur dan zoet, wat erg dorstlessend werkt. Nu krijg ik eerder perzik en mandarijn, maar wederom met een mooie kruidigheid en zelfs een lichte rokerigheid. Midpalate wordt hij zelfs was bitter (maar niet te!) en ik stel me voor dat dit te danken is aan zowel het eikenhouten vat als de wilgenbast die gebruikt werd.

De afdronk is lang, zoetzuur en verfrissend.

Ik kan het me zo voorstellen: dit bier op een koele herfstavond rond de vuurkorf. Dwarrelend vuur en knappend blad. De sintels verzamelen op de bodem van de korft. Iedereen zucht tevreden.

Geproefd door Mark Dermul op 11-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).