Distilleerderij: Zuidam
Regio: Nederland
Fles: Millstone 8 Year Old 2010/2019 Special No. 17, First Fill Moscatel Sherry Cask Finish, Casks #149, 153 & 154, 2.460 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Eenenvijftig

Bij de Zuidam Distilleerderij uit Baarle-Nassau wordt sinds 1996 door Patrick Zuidam whisky gemaakt. Hoewel het toch wachten was tot 2007 alvorens de eerste malt van deze Nederlandse stokerij op de markt verscheen. Onder de naam Millstone, overigens, een verwijzing naar de vele Nederlandse molens en molenstenen, waar graan wordt gemalen.

Babelutten, verbrande suikers, ahornsiroop en Café Noir koekjes. Dat vormt zowat de neus van deze Nederlandse whisky. Maar de invloed van de moscatel is duidelijk en een aanwinst. Deze neus is erg aangenaam.

De body is prima, de sterkte ook. Wederom relatief zoet waarbij de moscatel nu nog meer zijn stempel drukt dan op de neus. Hij is minder ‘donker’ dan de neus aankondigde, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij evolueert naar zoetzuur met pompelmoes en wat groene kruiden op smaak. Het maakt hem een tikkeltje scherp, moet ik bekennen.

De afdronk is middellang, evolueert terug van zoetzuur naar zoet om dan een licht drogende dood te sterven.

Grappig detail: ik proefde deze net op Patrick Zuidam’s 51e verjaardag. Thx, Manny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).