Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley 3 Year Old Single Malt Cask Strength Batch 1019, OB 2019, ex-bourbon & toasted virgin american finish, cask #123, 500ml
Kleur: koper
ABV: 52%

Pannenkoeken

Cley, de ambachtelijke distilleerderij van Paul en Maria in Rotterdam, timmert langzaam maar zeker een mooie range in elkaar. Ik mocht eerder al genieten van hun Malt & Rye. Vandaag proef ik hun single malt. Die werd triple gedistilleerd en rijpte drie jaar in ex-bourbonvaten, alvorens nog een finish te krijgen in een Toasted Virgin American Oak quarter cask. Hij werd op vatsterkte gebotteld.

Toegankelijke neus op vanille, quatre quart cake, dubbel gebakken wit brood (met die lekker donkere, knapperige korst), overrijpe banaan, honing, toffee en kaneel. Hint van limoen en pannenkoeken.

Olieachtig en ondanks het ABV erg toegankelijk. Nu komt het citrusfruit eerst, gevolgd door karamel, sultanas en pannenkoeken met appels. Kaneel, gekonfijte gember en kruidnagel maken hem lekker pittig. De eik drukt zeker zijn stempel, maar hij is niet oaky.

De afrdonk is relatief lang, lekker pittig met nog wat karamel, pruimtabak en een zachte bitterheid op het sterfbed.

Dit vond ik erg lekker. De eik blijft piekfijn onder controle en levert de typische lekkere toetsen die je verwacht met een flinke kruidigheid. Deze halen we in huis!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).