Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 14 Year Old 1992/2006 Cadenhead’s Authentic Collection, Sherrywood, 486 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.6%

Aceton

Als ik het kleurtje van deze Mannochmore bekijk, moet ik meteen even denken aan de beruchte Loch Dhu die van dezelfde distilleerderij komt. Maar gelukkig houdt daar de vergelijking op, want dit is toch wel van een heel ander – lees: beter – kaliber. Ondertussen zit de malt al even lang op fles dan dat hij ooit op dat actieve sherryvat heeft doorgebracht.

Hoewel ik meteen pruimpjes, kersen en aardbeien ontwaar, wordt de neus toch gedomineerd door flinke toetsen van aceton, schoensmeer en houtlijm, maar in tegenstelling tot wat je zou denken, werkt het in dit geval wel erg goed. Peterselie en amandelen op de achtergrond. Zeer speciale, maar flink onderhoudende neus.

De smaak is al even leuk! Pruimen, kersen, aardbeien, jazeker, maar wederom zo’n funky laag van soya saus, kruidenlikeur, cederhout, kruidnagel, kaneel, peperkoek en gember. Lekker kruidig. Het hout stoort niet in het minst. Het levert flink wat kruiden die deze malt erg amusant maken.

De afdronk is lekker lang op gember en zoethout en levert een bittertje dat ik erg kan smaken, zij het op het randje van astringent.

Dat was een leuke proefsessie, hoewel ik niet denk dat ik er een hele fles van zou willen. Daarvoor is hij net iets te buitensporig, denk ik. Bedankt, Manny, wat een feest!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).