Distilleerderij: François Peyrot
Regio: Frankrijk
Fles: François Peyrot Heritage 60 Year Old 1959 Grande Champagne
Kleur: mahonie
ABV: 44.2%

Mathilde

Ah, nog cognac… De drank is zo populair in Frankrijk dat er meer dan 500 cognachuizen bestaan! Zo zit er momenteel de 60-jarige uit 1959 in mijn glas van het huis François Peyrot, dat in 1893 startte met wijnbouw. In 1959 begonnen ze met de productie van cognac en in 1970 lanceerden ze hun eigen merk. Ja, u las het goed: ze begonnen in 1959 en dit is hun cognac uit 1959… Ze noemen hem niet voor niets Heritage. 1959 is het jaar waarin Che Guevara en zijn rebellen Havana binnentrekken, niet veel later gevolgd door Fidel Castro. Tevens is dit het jaar waarin Alaska de 49e en Hawaii de 50e Amerikaanse staten worden, Motown Records wordt opgericht, de Boeing 747 zijn intrede doet, maar ook Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper neerstorten. Cyprus wordt onafhankelijk, de Barbiepop verschijnt, de Marx Brothers gaan met pensioen en onze Koning Albert stapt in het huwelijksbootje met zijn Italiaanse Paola. De Hovercraft steekt voor het eerst het Kanaal over en de eerste strip van Astérix verschijnt. Het Guggenheim Museum in New York opent de deuren, Ben-Hur verschijnt in de cinema en de UN tekent de Declaratie van de Rechten van het Kind. En in Congo wordt het eerste sterfgeval met HIV vastgesteld. Mathilde, de moeder van François Peyrot legt deze cognac te slapen.

Erg rijke en ronde neus met pruimen en abrikozen, noten en vijgen en die typisch hint van Rancio Charentais: tropisch fruit, passievrucht, lychee en vers geboend leder. Maar ook iets fris als een boeketje bloemen (jasmijn?) uit de Provence met wat lavendel. Dit is weer erg verleidelijk, hoor. Zo complex dat mijn sokken op en neer gaan. Machtig.

Oh, heerlijk… Donker fruit (pruimen, vijgen) en flink wat abrikozen, aangevuld met heerlijke woodspices. Stroperig zoet en zacht gekruid. Dit is ongemeen lekker. Truffels en walnoten, honing en chocolade en iets van menthol voor een frisse lift.

De afdronk verraadt iets meer eik, maar met zo’n diepgang dat ik er even stilletjes van wordt.

Hier kan menig single malt een puntje aan zuigen. Bedankt, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).