Brouwerij: BrewDog
Regio: Schotland
Fles: BrewDog Vagabond, American Pale Ale, 33cl
Kleur: amber
ABV: 4.5%

Glutenvrij

Deze Vagabond van de Schotse craft brewery BrewDog is… glutenvrij. Oké… ik weet te weinig van bier en te weinig van gluten wat dat betekent. Is het dan een gezonder bier? Ongetwijfeld. Alle gekheid op een stokje: gluten komen voor in de meeste graansoorten en zijn eigenlijk een reservebron voor voedsel voor de kiem van het graan. Mocht je een glutenintolerantie hebben, dan zou je spijsverteringsproblemen kunnen krijgen. Heb ik niet, dus kan hier deze rustig naar binnen kiepen. Hij schenkt amberkleurig, fris parelend en met een mooie, licht beige kraag met erg kleine belletje die relatief gaat liggen en slechts een kleine film op je bier achterlaat.

Hij ruikt naar pompelmoes, mandarijn met een hint van lychee, maar met een ondertoon van Granny koekjes (u weet wel, die zachte koekjes met stukjes fruit in – staan dan weer wat haaks op het glutenvrij verhaal, natuurlijk, maar who cares?). Voorts nog iets wat me aan dennenappels doet denken. Ik vind hem fris en zomers.

Hij is lekker fris bij de eerste slok. Wederom dat bittere, zoete, zure fruit maar nu ook iets van mango en appels. Dit is prettig. Licht drogend naar het einde toe.

Zachte, lange en licht bittere afdronk met roze pompelmoes op het sterfbed.

Hij mocht iets meer body hebben naar mijn mening, maar afgezien daarvan een erg zomerse en lekker bruisende pale ale.

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).