Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford Ballykilcavan Edition 1.1, OB 2020, American Oak, French Oak & Vin Doux Naturel, 8640 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50%

Ierse Lowland

Waterford is de nieuwe Ierse distilleerderij van Mark Reynier, die we natuurlijk nog kennen van zijn jaren bij Bruichladdich. Zijn zoektocht naar Terroir – of Tèireoir zoals hij het erg slim op zijn label liet zetten – gaat onverminderd voort in deze nieuwe releases, waarvan de eerste uitgaven onmiddellijk uitverkochten. Deze Ballykilcavan rijpte op een combinatie van Amerikaanse eik, Franse eik en Franse Vin Doux Naturel vaten. De gerst is afkomstig, zoals de naam al doet vermoeden, van één boerderij: Ballykilcavan. Single Farm Origin, noemen ze dat bij Waterford.

De neus is erg jong en vertoont nog wat new make-y karakteristieken. Gelukkig ben ik gek van new make. Wat zoete gerst, boerderijgeuren, vers afgereden gras, havermout en vanille. Na enkele ogenblikken vertoont hij ook wat fruit in de vorm van groene banaan, sappige perzik en de zeste van limoen. Iets van grafiet – potlood, dus. En een toets van rubber, het is niet anders. Een neus die me in alle eerlijkheid eerder aan een Lowland Scotch doet denken dan aan een Ierse malt.

De body is geweldig romig en de malt bitterzoet. De zoete gerst en het citrusfruit keren weer, gepeperd weliswaar, maar ook de new make-y toetsen tekenen present. Ik proef de mash nog! Desalniettemin blijkt dit een erg lekker malt te zijn. Ik ben toch een beetje (veel) onder de indruk. Vanille en een plotse opstoot van karamel maken hem erg zoet – zoeter dan de neus deed vermoeden. Hij wordt zowaar snoeperig.

In de verrassend lang, bitterzoete en licht drogende afdronk krijg ik opnieuw onrijpe banaan, maar ook appels en peren.

Zeker niet slecht voor zo’n jonge malt, maar nog niet top ook niet. Doet absoluut niet Iers aan, maar dat stoort niet. Wat wel stoort (nou, ja) is het toetsje rubber op de neus en het eerder snoeperige palate. Maar de afdronk maakt veel goed. Een fles kostte bij de release 70 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).