Bottelaar: New Zealand Whisky Company
Regio: Nieuw-Zeeland
Fles: The  Oamaruvian 16 Year Old, b. 2015, NZ Red Wine Finish, Cask #305, 400 bts, 500ml
Kleur: mahonie
ABV: 58.3%

Rum & Cola?!

We blijven nog even op Nieuw-Zeeland en proeven een whisky die door Willowbank gestookt werd. Ondertussen is die distilleerderij teloor gegaan – gesloten in 1997 en de stills werden verkocht aan een rum-producent op Fiji – maar de stocks worden nog steeds door de New Zealand Whisky Company op de markt gebracht. Vandaag eentje die al even geleden op de markt kwam: de Oamaruvian 16 Year Old, gefinished op rode wijnvaten uit Nieuw-Zeeland (doh!).

Rum & cola! WTF!?! Sorry dat ik zo met de deur in huis val, maar ik steek mijn neus in het glas en doe een double take. Dit ruikt namelijk naar een rum & cola. Toegegeven: op steroïden, maar toch. Eens ik die verbazing verwerkt heb, kan ik me meer concentreren op de nuances en krijg ik rozijnenbrood, pruimencakes, kardemom, anijszaad en rozijnen. En cola-flesjes, het snoepgoed. Nog dieper gravend kom ik nog houtlijm, mokka en borstbollen tegen. Intrigerende malt op de neus!

De aanzet is krachtig en onmiddellijk erg drogend. De eik schreeuwt! Het zoete van de malt wordt aangevuld met licht zurige toetsen van de wijn wat resulteert in een interessante mix van bloedappelsienen, kaneel, kruidnagel, anijs, kruisbessen, krieken en… euh… rum met euh… cola. Het is niet om te lachen, hoor. Het is echt zo. En ik vind het niet alleen leuk, maar ook erg lekker (in zijn genre).

De afdronk is droog, droger, droogst. En snoeperig zoet. Ik heb wederom de indruk dat ik zo’n cola-flesje in de mond heb. Wat leuk, zeg.

Schenk dit blind en ik ben er van overtuigd dat whisky niet het eerste antwoord is dat je zal krijgen. Rum of sherry gaat het antwoord zijn. Zo donker en zoet is dit spul. Wat een feest! Een Nieuw-Zeelandse single malt, gestookt op stills die verkocht zijn aan een rum-producent, gefinished op rode wijnvaten en dan naar cola ruikend/proevend. Zoiets kunnen ze zelfs in Hollywood niet bedenken.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).