Distilleerderij: John Distilleries
Regio: India
Fles: Paul John Oloroso, Batch No. 1, OB 2019
Kleur: mahonie
ABV: 48%

DNA

De naam van deze NAS-expressie uit India laat weinig aan de verbeelding over. Het is een vatting van Paul John malts die allemaal op oloroso-vaten gerijpt is. Ik kan, terwijl ik dit proef, het beeld van Shilton die danst maar niet uit mijn hoofd zetten. Wie Shilton kent weet dat hij een topkerel is met een gevoel voor humor waar geen eind aan lijkt te komen. Dat alleen al is reden genoeg om deze whisky te proberen, toch?

De neus is donkerzoet en het DNA van Paul John onmiddellijk herkenbaar. Gedroogde vruchten als dadels en vijgen en een handjevol hazelnoten zijn besprenkeld met chocoladeschaafsel en gepresenteerd op een plankje van geblakerd eikenhout. Hint van currypoeder en rietsuiker. Ik vind het geweldig.

Zijdezacht en olieachtig op de tong. Prima sterkte, overigens. Donkere sherryinvloeden aangevuld met Oosterse kruiden en een licht bittertje zonder oaky te worden. Chocolade en vijgen evolueren richting espresso. Toefje kaneel.

De afdronk begint sappig, maar wordt dan plots snel droog en bitter (maar niet over de top).

Heerlijk. Net geen 70 EUR. Dat batch 2 snel op ons af moge komen. Bedankt, Carl.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).