Distilleerderij: Girvan
Regio: Schotland
Fles: Girvan 12 Year Old 2006/2018, Cadenhead World Whiskies, 216 bts
Kleur: stro
ABV: 60.3%

Overdrive

Girvan is een relatief jonge graandistilleerderij, opgericht in 1963 door de familie William Grant & Sons, die we natuurlijk vooral kennen van Glenfiddich en Balvenie, in mindere mate van Kininvie en nog minder van de relatieve nieuwkomer Ailsa Bay. Girvan werd opgericht om het bedrijf te voorzien van voldoende graanwhisky voor de eigen blends: Grant’s. We proeven een relatief jong single cask dat door Cadenhead werd gebotteld in 2018. Na 12 jaar ging de single grain nog op 60.3% op fles.

De neus valt mij – in zijn genre – goed mee. Vanille, limoen, banaan, granaatappel, popcorn en een fris takje munt. Je zou niet zeggen dat deze boven de 60% zit, althans niet op de neus.

Op de tong is het wel een trap tegen je tanden. Je speekselklieren gaan in overdrive om het brandje te blussen dat op je tong ontstaat. Flink wat herbale toetsen als kamfer, groene tuinkruiden en munt worden snel gevolgd door vanille-ijs, kokosnoot, kiwi en iets wat even aan rum doet denken. Toch wel een tikkeltje spirity, maar al bij al is deze graan whisky best aangenaam.

De afdronk duurt erg lang, is fris op munt en vanille en wat witte peper. Citroensap op het sterfbed.

Voor zo’n jonge grain is dit toch wel lekker romig en flink zoet. De typische toetsen van aceton of vernis zijn hier dan weer verrassend afwezig, wat ik een voordeel vind.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).