Distilleerderij: Strathclyde
Regio: Schotland
Fles: Strathclyde 30 Year Old 1987/2017, WhiskyBroker, Rum Barrel Finish, Cask #61890, 170 bts
Kleur: goud
ABV: 52.6%

Pina Colada

Bij Strathclyde wordt niet alleen graanwhisky gestookt, ze maken ook gin. Hoewel hij bij ons onbekend is, is Seager’s Gin – genaamd naar oprichter Seager Evans – in het Verenigd Koninkrijk al meer dan een halve eeuw een household name. Wij proeven daarentegen een single grain uit 1987 die na 29 jaar op bourbonvat werd overgestoken naar een rum barrel door WhiskyBroker, waar het nog een extra jaartje op mocht doorrijpen.

Als ik mijn neus in het glas steek, moet ik onmiddellijk aan een Pina Colada denken! Echt waar, deze is mierzoet op kokosmelk, ananassap, geprakte banaan, rozijntjes, gebakken appeltjes, vanille-ijs en café frappé! En hoewel hij erg lekker ruikt, weet ik niet hoeveel ik van het distilleerderijkarakter nog in de neus krijg.

Lichte body, mierzoet en eigenlijk heel aangenaam, maar de vraag herhaalt zich: is dit nog whisky? De invloed van het rum-vat overheerst. Geen probleem als je dat – net als ik – lekker vindt, natuurlijk. Opgelegde rozijntjes, banaan en gebakken appeltjes met wat kaneel. Kokos wordt plots erg groot. Ik hoor de marimba al in de verte…

In de lange finish – die me nog steeds in op de Caraïben houdt – komt daar nog wat cacao aan te pas!

Hoewel ik hem erg lekker vind, is hij iets te zoet om nog een whisky te zijn. Deze wordt volledig gedomineerd door de rum-finish. En ik vind het geweldig.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).