Brouwerij: Boon
Regio: België
Fles: Oude Geuze Boon VAT109, 375ml
Kleur: amber
ABV: 8.25%

Lembeek

Sinds 1975 is Brouwerij Boon in handen van Frank Boon, die daarmee het typische droog-zure bier een tweede leven gaf. Naast de Oude Geuze is er ook de zogenaamde VAT-familie, waarbij hij een zogenaamde monoblend maakt met 90% oude lambiek (2 à 3 jaar gerijpt in één vat), aangevuld met 10% jonge lambiek. VAT44 was destijds de eerste monoblend, maar ondertussen zijn er toch al een aantal verschenen. Op 16 april 2014 werd VAT109 afgevuld – lange tijd gebruikt om cognac op te laten rijpen – en gebotteld op 18 april 2016. Hij schenkt quasi oranje van kleur met een grote witte kraag met kleine belletjes. Die knisperen gezellig terwijl ze neerdalen en een slechts een halve centimeter op het bier laten staan.

De neus offreert de typische droge en licht zurige toetsen waarvoor geuze ze geliefd is. Naast wat citrusfruit krijg ik ook zachte toetsen van appeltjes en eikenhout.

Op smaak is het bier zuur met de nadruk op citroen en… wijnazijn. Natuurlijk niet in die mate dat je moet bekkentrekken, maar als je dit type bier niet gewoon bent (zoals ik), is het toch even wennen. Maar ook mooie toetsen van leder en iets van abrikoos ontbreken niet. Maar vergis u niet: er is niets zoets aan deze geuze!

De fijne, droge en zure afdronk blijft verrassend lang hangen.

Een ware dorstlesser! Voor de geïnteresseerden: geuze is een biersoort die ontstaat door het mengen van oude en jonge lambieken en deze te laten hergisten op fles. Dat mengen wordt ook wel eens ‘steken’ genoemd, vandaar de term ‘biersteker’. Het is een typisch streekbier uit de Zennevallei, met name de gemeente Lembeek. Frank Boon is er heilig van overtuigd dat lambiek (ook wel lambik of lambic) een verbastering is van Lembeek. Maar dit alles volledig terzijde.

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).