Brouwerij: Verhaege
Regio: België
Fles: Zulte by Alfred, 33cl
Kleur: roodbruin
ABV: 5.1%

Oud Bruin

Zulte brings back memories. Als jonge snaak – midden jaren 1980s is dat – hielp ik vaak mijn vader in zijn voetbalkantine en daar werd Zulte Oud Bruin geschonken, zowel van het vat als van fles. Stiekem dronk ik er af en toe ook eentje. Maar dan verdween het bier van de markt. In 2017 werd Zulte nieuw leven ingeblazen en naast de Oud Bruin – nu simpelweg Zulte Bruin – is er ook een Zulte Blond én een Alfred – eerbetoon aan Alfred Versele, de originele stichter van de Brouwerij Angelo Belge in 1891. Zulte wordt momenteel bestiert door Vincent Versele, achterkleinzoon van Alfred, en gebrouwen bij microbrouwerij Verhaege uit Vichte. Het bier rijpt op eigenhouden foeders. Hij schenkt roodbruin (eerder bruin dan rood moet ik wel zeggen) met een licht beige kraag die erg snel verdwijnt.

De neus is zoetzuur op allerhande rood fruit en doet wat denken aan aardbeienconfituur met pompelmoessap in de mix (ik weet het, dit klinkt gek, maar vergeet niet dat ik liefhebber maar verre van kenner ben). Iets van pruimen en zwarte bessen en een enkel druppeltje balsamico azijn. Bovendien iets wat me een beetje aan yoghurt doet denken. Maar ik krijg er wel het water van in de mond.

Ook op smaak is eerder licht – bijna waterachtig. Hij is wel verrassend zoet en erg fris met een zuurtje in tweede instantie. Doet wat aan Rodenbach denken. Erg fris en zomers en kapt binnen als limonade – opletten dus. Denk bosbessen, krieken, pruimen en pompelmoes en een mooie toets van het eikenhout. Alleen een tikkeltje te licht naar mijn gading.

Van een afdronk is amper sprake. Zoetzuur, maar kort.

Typisch biertje om als doordrinker te nuttigen op een zonnig terras, terwijl de kids op het strand de laatste hand leggen aan hun zandkasteel.

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).