Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 15 Year Old Six Kingdoms, Game of Thrones, OB 2019, Ex-Bourbon Cask Finish
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Naysayers

Deze Mortlach Six Kingdoms is het sluitstuk van de befaamde (beruchte?) Game of Thrones reeks, die naast 9 single malts ook uit drie Johnnie Walker blends bestaat. Bij de zogenaamde whisky aficionados krijgt deze maar weinig liefde en wordt hij uitgespuwd als de volgende marketingtruc om de tweede batch van de GOT malts kracht bij te zetten (want de eerste werd gewoon opgeslokt door de verzamelaars, waardoor Diageo’s strategie van een jong, nieuw publiek aan te trekken mislukte). Hij werd gefinished op ex-bourbon vaten, wat betekent dat ze hem eigenlijk wat ‘verzacht’ hebben om hem voor een groter publiek toegankelijk te maken. Ik ben alvast aangenaam verrast met zowel de prijszetting als het alcoholpercentage. Nu de hamvraag (bewuste woordkeuze): is hij ook lekker?

Gelaagde neus met butterscotch, graeffe suiker, perzik, Turks Fruit, potloodslijpsel, koude kamillethee, een sneetje gekookte ham en sultanas, met in tweede instantie een bitterzoete toets als van grapefruit en geroosterde amandelen, flink wat vanille en tot slot een plotse, eerder onverwachte, maar absoluut plezierige zilte noot.

Hij is olieachtig met een goeie body en onmiddellijk een tikkeltje pikant. Nou, ja, da’s misschien te sterk uitgedrukt. Maar zeker pittig op zwarte peper en nootmuskaat, alvorens het donkerzoete fruit zich laat zien. Mooie verderzetting van de neus, waarbij ook op smaak na flink wat zoetigheid die zacht zilte toets naar voor komt. Dat maakt hem best interessant.

Ook de afdronk stelt niet teleur. Middellang, zoet versus zilt (zoet wint probleemloos, als je al van winnen kan spreken), fruitig, bijna snoeperig zoet en zacht tintelend. Gezouten karamel op het sterfbed!

De naysayers zijn er aan voor de moeite. Los van zijn associatie met Game of Thrones is dit gewoon een erg mooie Mortlach. Wie de vergelijking maakt met de sherrymonsters zoals we die kennen van Gordon & Macphail heeft het volgens mij niet helemaal begrepen. Dat hij een buitenbeentje is door zijn finish op bourbonvaten maakt hem voor mij nu net zo boeiend. En niet zeveren: deze is gewoon erg lekker!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).