Brouwerij: Dochter van de Korenaar
Regio: België
Fles: Rien Ne Va Plus, 500ml
Kleur: zwart
ABV: 19%

Gerstewijn

De brouwerij Dochter van de Korenaar ligt in Baarle-Hertog, vlakbij Nederland. Ik proefde eerder al hun Embrasse dankzij een introductie door mijn vriend Marc D. Welnu, vijf jaar later is het diezelfde Marc die mee deze fles Rien Ne Va Plus overhandigd van dezelfde brouwer. Dit bier heeft drie jaar gerijpt op portovaten en heeft een alcoholpercentage van… wacht even… serieus? Een ABV van 19%. Ja, als je dat uit hebt, zal je voor de rest niks meer kunnen uitsteken, me dunkt. Vandaar de naam van het bier, wellicht. Er verschijnen bij het schenken even wat donkerbruine bubbels, maar een kraag kan je het niet noemen. Ze zijn ook vliegensvlug verdwenen. Het bier is donkerbruin tot zwart, als slappe koffie.

Donkerzoete, maar vooral bittere neus op okkernoten en koffiegruis, plantenresten (bloemenstengels die te lang in een vaas hebben gestaan) en een hint van rood fruit. Ik ben absoluut geen bierkenner, maar ik weet wel wat ik lekker vind ruiken. Dit doet dat alvast niet!

OMG! Dat is wennen. Dit is bier?! Er zit absoluut geen koolzuurgas (meer) in en hij komt erg stroperig binnen. Maar op smaak zit het wel goed. Portwijn, melkchocolade, rood fruit, okkernoten, hoestsiroop. Hij is een beetje kruidig, maar de alcohol merk je amper op. Maar dit is voor mij geen bier. Dit is eerder gerstewijn.

In de afdronk wordt hij wel heel erg droog.

Speciaal is deze alleszins, maar ik zou het dus niet als bier bestempelen. Dit is geen verfrissend pintje dat je op een zonnig terras gaat drinken. Lijkt me eerder iets voor bij (of in!) een stoofpotje van wild. Hij smaakt oké, maar stinkt.

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).