Distilleerderij: Jim Beam
Regio: USA
Fles: Jim Beam Single Barrel JB8232
Kleur: koper
ABV: 47.5%

Manuka, Munt & Mandarijn

Ik heb nog niet zo heel veel van Jim Beam gedronken – ik hoor er ook weinig goeds over en mijn eigen ervaringen zijn van dezelfde strekking – maar een single barrel? Dat kan toch niet slecht zijn? Anders zouden de powers that be zich tot niet de moeite getroosten om een enkel vat te bottelen. Dus was ik voldoende geïntrigeerd om deze eens te proberen.

Zoete neus op vanille en kokosmelk, munt en mandarijn, meubelpoets en Manukahoning. Iets van banaan, meloen en hazelnoten, maar geen spoortje van de nagellakverwijderaar die ik vaak bij andere Beam release op de neus krijg. Dit is erg zacht en aangenaam.

Zacht op smaak, ondanks zijn iets hogere alcoholpercentage. Mierzoet op honing, karamel en het fruit van de neus, maar met een mooie kruidigheid die onder controle blijft. Niet bijtend of pikant. Denk nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Tikkeltje zwarte peper. Mooi.

De lange afdronk wordt iets kruidiger, maar nooit over de top, iets drogend maar niet in die mate dat je naar een glas water grijpt en is volledig verstoken van ook maar enige overdreven bitterheid.

Hier kan je al eens mee uitpakken, zie. Dit is een mooie bourbon die zich makkelijk laat wegdrinken. En dat voor niet eens 40 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).