Distilleerderij : Mauxion
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion Lot 36 Borderies, Selected by Passion for Whisky, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 43.2%

Sereniteit

Een cognac van meer dan 80 jaar oud… da’s toch iets wat je niet vaak tegenkomt. Ware dit whisky, dan was het spul onbetaalbaar. Niet moeilijk dat steeds meer whiskyliefhebbers hun weg naar deze goddelijke Franse nectar vinden. In dit geval is de cognac afkomstig van Mauxion, gebotteld van een vat uit de Borderies dat in 1936 te slapen werd gelegd. Na 80 jaar op eik ging de cognac op Dame Jeanne, die in juni 2024 exclusief voor Passie voor Whisky werd gebotteld. Slechts 42 flessen kwamen er uit de glazen ballonfles. Ik ga er maar even voor zitten.

De neus onthult onmiddellijk dat dit een écht oude cognac is én dat hij uit de Borderies komt. Ik krijg naast een panoplie aan gedroogd fruit à la perzik, abrikoos en appelsien, maar ook vijgen en rozijntjes, een mooie toets van eikenhout (zonder dat hij oaky is), een subtiele hint van rancio en een prachtig floraal aroma. Ik ben nu al in de zevende hemel.

Mamma mia, wat is dit goddelijk op de tong! Zachter dan de bips van een baby, waar wel meteen weer lekker kruidig op kruidnagel, saffraan en zelfs wat peper. Het fruit domineert wel met een karrenvracht aan appelsien en perziken. Honing en pruimtabak verschijnen midpalate, alsook weer die rustieke toets die je bij echt oude cognacs aantreft en je doen beseffen dat je iets heel uitzonderlijks in je glas hebt zitten.

De afdronk is het orgelpunt: lang, kruidig, geraffineerd en zacht drogend.Dit is géén cognac voor bij de koffie of na de maaltijd. Dit is een cognac waar je rustig voor moet gaan zitten en in alle sereniteit van genieten. Dit is een vloeibaar kunstwerk. Als jij zo’n 490 EUR veil hebt voor een flesje cognac van meer dan 80 jaar oud (wat eigenlijk meer dan vriendelijk geprijsd is voor dit spul), dan moet snel hier klikken en hopen dat er nog eentje beschikbaar is. Met dank aan Passion for Whisky voor het gulle sample.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-09-2024