Brouwerij: Leysen
Regio: België
Fles: Leysen Baskwadder Whisky Barrel Aged
Kleur: amber
ABV: 10%

Belgian Owl

Baskwadder is het monster dat ’s nachts door de bossen van de Kempen dwaalt en prikkeldraad eet. Een mythe om kinderen ’s nachts uit de bossen te houden, zoveel is duidelijk. En brouwerij Leysen (gestart als hobbybrouwers 2000, maar sinds 2015 een heuse brouwerij) uit Herentals brouwt een Baskwadder Blond, Dubbel en Tripel en enkele varianten. Eén daarvan zit nu in het glas: de Baskwadder Whisky Barrel Aged. Het is de tripel die enkele maanden gerijpt heeft in Amerikaanse eik van bij The Belgian Owl. Hij schenkt amberkleurig met een spierwitte kraag die perfect blijft staan.

Het eerste wat opvalt op de neus is de typische frisheid van een tripel, maar dat wordt snel gevolgd door een florale toets, flink wat vanille en hout. Dat wordt dan weer gevolgd – het komt hier in laagjes – door perzik en abrikoos. Er zit ook een licht onfrisse toets in de neus, waarvan ik hoop dat hij op smaak verdoezeld geraakt.

Hola, ja! Op smaak is dit erg goed. De offnote van de neus is nergens te bespeuren. Wel ontdekken mijn smaakpapillen honing, zacht overrijp en geel fruit, vanille en een mooie whiskytoets die hem een tikkeltje boozy maakt, maar op een goeie manier. Zacht kruidig, dat moet wel van het vat zijn, toch? En een bijzonder zachte bitterheid. Fris dat het is!

Ook in de middellange finish (voor een biertje, mind you) komt die toets van whisky er mooi door en dat vind ik erg prettig.

Deze ging aan de haal met een gouden medaille op de European Beer Challenge in 2019. Da’s knap voor zo’n kleine brouwerij, me dunkt. Dankjewel voor dit leuke flesje, Marc D!

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)