Brouwerij: Bruges Central Hostel
Regio: België
Fles: Beer van Brugge Whisky Infused, 33cl
Kleur: koper
ABV: 12.4%

Skye

Ik schenk deze Beer van Brugge Whisky Infused op aanraden van mijn gabber Benny J die van mening is dat deze de Gouden Carolus Whisky Infused naar de kroon kan steken. Het zou zo maar kunnen, want in 2022 pakte dit bier de titel World’s Best Spirit Beer, die de jaren daarvoor aan de Gouden Carolus werd toebedacht. Maar een beetje research brengt aan het licht dat dit bier geïnfuseerd werd met de malt van… Talisker! Jawadde, da’s niet min… Hier ben ik dan wel heel erg benieuwd naar. Hij schenkt koperkleurig met een witte kraag van kleine en middelgrote bellen. Hij blijft tijdens de hele proefsessie staan, wat ik wel prettig vind. Flinke carbonatie, zo te zien.

De neus offreert zoete mout, karamel en donker fruit, aangevuld met een onmiskenbare maritieme toets, die zonder ook maar enige twijfel afkomstig is van de infusie met Talisker single malt. Ik zever niet, de malt is op de neus simpelweg herkenbaar!

Heerlijk doordrinkbaar, moet ik zeggen. Het basisbier is dan ook hun triple, dus dat helpt. Dit ligt mooi in het verlengde van de neus, waarbij de maritieme elementen van de malt opnieuw present tekenen en een mooie aanvulling vormen op de reeds zoete toetsen die het basisbier te bieden heeft. Ik beken: ik ben onder de indruk.

Het leuke is dat de finish niet alleen relatief lang is (voor een bier, althans), maar dat hij ook nog eens een mooie rokerige toets biedt, die te danken is aan de single malt van Talisker, natuurlijk.

Zouden onze vrienden op Skye zich bewust zijn van dit bier? Hoe dan ook, dit is inderdaad erg lekker, maar ik prefereer toch de Gouden Carolus Whisky Infused om de simpele reden dat die iets ronder en zoeter is. Dat neemt niet weg dat dit een ‘beer’ van een bier is. Bedankt, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)