Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Quad the Fox Pinot Noir Wine Barrel Aged, Quadrupel, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Rode Twist

Ik proefde mijn eerste Quad the Fox van de jongens uit Vosselaar in 2021 en was onmiddellijk enthousiast. Toen was het een limited edition, maar vandaag de dag is het (gelukkig!) een permanent verkrijgbare quadrupel. De afgelopen twee jaar proefde ik maar liefst 5 varianten: op bourbon barrel, whisky barrel, Peated Whisky Cask, Arran Cask en bourbon infused. Stuk voor stuk een succes, als u het mij vraagt, dus was ik maar wat blij toen deze nieuwe versie – Pinot Noir Wine barrel – werd aangekondigd. Hij schenkt mooi roodbruin met een hoge, beige kraag met kleine belletjes die relatief lang stand houdt.

Zoals ik ondertussen van de Quad the Fox gewend ben, is de neus erg romig en een tikkeltje ‘boozy’ met toetsen van donker fruit, chocolade en noten. Lekker zoet, maar het Pinot Noir Wine barrel geeft daar een extra rode twist aan. Dit beloofd veel goeds.

Op smaak is het een feest van rood fruit (nou, ja, niet te verwarren met een kriek- of frambozenbier, natuurlijk, je snapt wat ik bedoel). Maak daar gerust rode wijn van, met een zachte bitterheid van de tannine. Ja, deze is minder romig en minder donkerzoet dan zijn broertjes, maar een tikkeltje vineus en fruitiger. En ik beken: dat werkt ook! Hij is verrassend zacht en gevaarlijk drinkbaar, ondanks het heuse ABV.

De finish is medium lang, zacht fruitig en kruidig en een tikkeltje drogend. Op het achterste van mijn tong blijft de rode wijn toets lekker hangen.

Als je quadrupel op elk type vat overeind blijft en dus elke variant een leuke smaakervaring biedt, weet je dat het basisbier simpelweg erg, erg goed is. Petje af voor FoxTown. Ik blijft fan, want nog geen enkel van hun bieren is mij tegen gevallen.

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).