Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay Single Malt 30 Year Old 1993/2023 The Whisky Jury, Bourbon Barrel #199323, 231 bts
Kleur: goud
ABV: 52.7%

Gokje

Joeri hield zijn bedrijf The Whisky Jury precies 4 jaar geleden boven de doopvont en heeft op erg korte tijd een ijzersterke reputatie verdiend met zijn uitstekende vatselecties. Dat moet gevierd worden. En dat doet Joeri in stijl met deze 30-jarige single malt van Islay (waarvan de distilleerderij geheim blijft, maar misschien kunnen we dat wel ontdekken).

Vuile, medicinale neus op pleisters en brandwondenzalf, warm zandstrand en stokvis, aangevuld met teer en scheepstouw, vanille en Sevilla appelsienen. Da’s alvast erg veelbelovend begonnen (en ik waag me al meteen aan een gokje: Laphroaig).

Oh, op smaak is het minstens even medicinaal en zelfs wat krachtiger dan wat ik van een 30-jarige Islay zou verwachten, met flink wat kruidigheid en scherpe kantjes. Flink rokerig en peaty (nee, da’s niet hetzelfde) met wederom een beetje vanille en flink wat citrusfruit. Aardse toetsen domineren. Het fruit evolueert naar die ietwat bitterzoete, zelfs zure kant zoals roze pompelmoes. En dat werkt ook perfect, hoor. Ik had op die leeftijd alleen wat minder turf en wat meer fruit verwacht. Ik blijf bij mijn eerste idee dat dit Laffie is, hoewel ik daar natuurlijk absoluut geen zekerheid over heb.

Ja, die afdronk is erg lang en flink medicinaal. Hij blijft maar komen… ik ben nu echt wel zeker van mijn gokje.

Proficiat met de vierde verjaardag van The Whisky Jury, Joeri. En bedankt voor dit mooie sample, Mr Moernaut.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).