Distilleerderij: Yoichi
Regio: Japan
Fles: Yoichi Single Malt, OB 2015
Kleur: licht goud
ABV: 45%

Joj-tsji

In 2022 verscheen voor het eerst in lange tijd (namelijk 7 jaar) een nieuwe 10-jarige Yoichi (met een mooi, ingetogen nieuw label). Die eerste nieuwe oplage is maar 9.000 flessen sterk, maar het geeft wel aan dat de Japanse malts met leeftijdsaanduiding terug zijn. Zelf heb ik nog een oudere NAS-botteling in het glas, een sample uit 2015.

Aangename neus op modder, boerenboter en een mix van appels, peren en meloen. Oriëntaalse kruiden. Iets van olijfolie. De turf is subtiel op de achtergrond aanwezig.

Prima body. Olieachtig en mondvullend. Het boomgaardfruit keert weer, maar de turf is nu een pak meer uitgesproken. Er zit een toets van rubber aan, zonder te storen. De kruidigheid geeft hem wat warmte. Denk witte peper, gember en zoethout. Een bittertje als van kastanjes verschijnt. Het geheel is mooi in balans.

Op de middellange finish is het vooral fruitig, licht bitter en rokerig.

Lange tijd sprak ik de naam van deze malt uit als ‘joj-i-kie’, maar dat blijkt compleet fout. Het moet ‘joj-tsji’ zijn, met de nadruk op de tweede lettergreep. Het is maar dat u het weet. Dankjewel voor het sample, Pat!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023