Distilleerderij: Prinz
Regio: Oostenrijk
Fles: Schnaps Alte Marille
Kleur: witte wijn
ABV: 41%

Abrikoos

In het Oostenrijkse Hörbranz, aan de Bodensee, is sinds 1886 de distilleerderij Prinz aan de slag. Ze maken er allerlei dranken van abrikozen, frambozen, hazelnoten en peren, maar hun paradepaardje is deze Schnaps Alte Marille, gemaakt van volrijpe, sappige abrikozen. Na de oogst, duurt de fermentatie maar liefst 18 dagen, waarop een dubbele distillatie volgt. Vervolgens rijpt het distillaat jarenlang op fijnporig aardewerk, waarna het maandenlang gefinisht wordt in eikenhouten vaten. Mijn collega Kristien en haar man Philip gaan daar regelmatig wandelen en op hun laatste vakantie brachten ze me dit flesje mee.

Heerlijk fruitige neus die – hoe kan het ook anders? – barst van de abrikozen. Maar ook honing en licht bloemige toetsen komen mijn neusvleugels tegemoet. Komt zelfs een tikkeltje snoeperig over. Kent u die driehoekige gummi snoepjes in een jasje van suiker nog? We noemden ze als kind vaak supermanlogos. Wel… in vloeibare vorm dus. Ik ben hier zot van.

Hij is lekker volmondig en mierzoet. Lekker plakkerig en met een mooie kruidigheid en subtiele houttoets. Mild, fruitig en toch krachtig.

De finish is kort en onverbiddelijk zoet.

Deze drink je natuurlijk puur (of als het echt warm is, zoals op deze nazomerse middag, met een blokje ijs). Bedankt, Kristien & Philip!

Geproefd door Mark Dermul op 08-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).