Distilleerderij: François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac François Voyer Lot 28 Malternative Belgium #26 ‘Le sourire’, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 41.0%

Glimlach

Pieter Knapen, de sympathieke eigenaar van Malternative Belgium in Hasselt, drukte ons op het hart dat dit de allerlaatste release van het jaar zal zijn. En wat een jaar is het geweest, zeg! Maar hij eindigt met een knaller, want deze cognac – die de bijnaam ‘Le sourire’ meekreeg – is een cognac die bijna een eeuw geleden te slapen werd gelegd; in 1928. Da’s het jaar waarin de Zeppelin voor het eerst het luchtruim koos, in New York de allereerste gesproken film werd vertoond (The Singing Fool met Al Jolson) en ook Mickey Mouse voor het eerst op het doek verscheen in Steamboat Willie. Er zijn maar 42 flesjes beschikbaar van dit gouden goedje! Hij werd gebotteld van een dame-jeanne op onze Belgische nationale feestdag, 21 juli 2023. Je gelooft het nooit, maar wij waren daar een dag eerder. Leuk! Het komt niet vaak voor dat je zo’n oude cognac aan de lippen kan zetten. Hier gaan we efkes voor zitten.

De neus is een waar festijn! Waxy op mandarijn, mango, winegums, vers geboend parket… erg intens. Elegant en statig tegelijkertijd. Hier kan je zonder probleem twintig minuten aan snuiven zonder je ook maar één second te vervelen.

De body is eerder licht, fluweelzacht en floraal… maar dan volgt een explosie van fruit: passievrucht, mango, ananas, abrikoos, pompelmoes… wat is dat hier allemaal! Een frisse lift van menthol. De kruidigheid is erg subtiel en ingetogen. Wederom elegant en statig, inderdaad.

Middellange, indrukwekkende en bevredigende afdronk, waarbij een glimlach (ziet u wat ik daar deed?) op mijn tronie verschijnt omwille van de nagenoeg perfecte balans.

Gaat vandaag online op Malternative Belgium. Een fles kost 799 EUR, wat niet weinig is, maar ware dit een single malt, dan moesten er zonder twijfel twee nulletjes achter!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).