Bottelaar: Kirker Greer Brands
Regio: Ierland
Fles: Kirker & Greer 10 Year Old Single Grain, OB 2019, Ex-Bourbon
Kleur: amber
ABV: 56.0%

Belfast

Kirker & Greer is een blender en bottelaar uit Belfast – recent opgericht, maar wel genoemd naar het originele bedrijf van Archibald Kirker en William Greer uit 1885 dat destijds één van de grootste distillateurs en exporteurs waren – die Ierse whiskey op de markt brengt die ze samengesteld hebben met whiskeys uit de vier windstreken van Ierland, o.a. van bij The Great Northern Distillery, The Shed Distillery en West Cork Distillery. Maar in het glas hebben we een single grain die tien jaar rijpte op een voormalig bourbonvat. Ierse single grain kom je niet zo vaak meer tegen, toch? Ik ben eens benieuwd.

Relatief subtiel snoeperige neus op banaan, vanille, fudge en honing. Zacht en aangenaam.

Op smaak, daarentegen, is het absoluut niet meer zo zacht als de neus deed vermoeden, maar ontplooit hij zich tot een krachtpatser met flink wat kruidigheid alvorens erg zoete tonen je smaakpapillen gaan beheersen. Denk ananas op de barbecue, gebakken banaan, honing en een karrenvracht aan vanille.

In de middellange afdronk wordt hij plots erg droog, waarbij de kruiden en het hout domineren.

Perfect drinkbare grain die me een beetje aan Greenore doet denken, maar dan wel met een flinke uppercut. Zonder enige twijfel hebben we hier te maken met een grain van The Great Northern Distillery van Jack Teeling. Het spreekt al bijna voor zich, maar dit sample was wederom afkomstig van mijn goeie vriend en groot Ierse whiskeyliefhebber Benny J.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).