Bottelaar: IN2Spirit
Regio: Schotland
Fles: Blended Grain 35 Year Old 1987/2023, IN2Spirit, Cask #41, 90 bts
Kleur: goud
ABV: 55.1%

Kokosmelk

Ik had het grote voorrecht om via Tijs en Steven deze release te mogen proeven nog voor ze besloten hadden deze te bottelen. Ze vroegen zich – terecht – af of een blended grain wel zou aanspreken bij het grote publiek. Zelfs ik had daar mijn twijfels over, totdat ik het goedje geproefd had. Ik ben blij dat onze vrienden uit Ieper het aangedurfd hebben deze op de markt te brengen en nog veel blijer met het feit dat ik daar een flesje van heb aangeschaft.

Verrassend zachte neus op marsepein, potloodslijpsel, café frappé, tamme kastanjes. Hint van perzik uit blik en kokosnoot. Hij kan wel wat handwarmte gebruiken. Nog iets melkachtigs waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar deze neus staat me alvast erg aan (in zijn genre).

Mondvullend, wederom verrassend zacht (dus goeie integratie van de alcohol). Kokosmelk (aha!) komt nu eerst, gevolgd door een zachte kruidigheid en wat vanille en witte chocolade, alvorens de eik ook zijn stempel drukt met wat tannine. Potloodslijpsel keert weer, de kastanjes ook. Prima verderzetting van de neus en wat mij betreft een mooie grain omdat hij die toetsen van vernis of houtlijm flink onder controle heeft. Die ontdekt je enkel als je er echt naar op zoek gaat. Da’s goed nieuws.

De afdronk is lang en bevredigend. Zacht gekruid. Witte chocolade op het sterfbed.

Toegegeven, 172 EUR is niet goedkoop, maar je krijgt echt wel waar voor je geld.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).