Bottelaar: The Nectar
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt (peated) 22 Year Old 2001 The Nectar of the Daily Drams – Maria I
Fles: Irish Single Malt (peated) 22 Year Old 2001 The Nectar of the Daily Drams – Maria II
Fles: Irish Single Malt (peated) 22 Year Old 2001 The Nectar of the Daily Drams – Maria III
Kleur: licht goud
ABV: 54.4%, 53.4% & 53.0% &

Maria Tinity

The Nectar heeft in het recente verleden al enkele mooie Ierse whiskeys op de markt gebracht, maar toegegeven: het was al even geleden. Maar nu maken ze een mooie Ierse comeback met niet één, maar onmiddellijk drie vaten. Zustervaten (see what I did there?), allemaal te slapen gelegd in 2001 en allemaal op vatsterkte gebotteld na 22 lange jaren in het warehouse. De labels doen wat denken aan die legendarische bottelingen van weleer. Veel meer info is er niet te vinden, behalve dat het om peated whiskey gaat. En een naam hebben ze ook niet echt meegekregen, dus nam ik de vrijheid om deze reeks zelve een naam te geven: Maria Trinity. Dat maakt het lezen van onderstaande ongetwijfeld ook een stuk makkelijker: Maria I (blauw label – 54.4%), Maria II (oranje label – 53.4%) en Maria III (groen label – 53.0%) zetten we zusterlijk naast elkaar.

Neus

Maria I: Zachte turf gaat vooraf aan een heleboel citrustoetsen, ananas en jonge appeltjes. Elegant en zelfs wat subtiel maritiem, echt! Ja, een zachte zilte bries in mijn glas. In die optiek is het blauwe label wel goed gekozen. Na een minuut of tien verschijnt er ook wat meringue en witte chocolade.

Maria II: Hier is de turf al even elegant en zacht, maar gaan de citrustoetsen vooral richting oranje fruit. Denk mandarijntjes. Maar ook wat mango en een verloren gelopen kumquat. Oranje fruit, oranje label? Zouden ze zo straf te werk gegaan zijn bij The Nectar of is het de kracht van suggestie die me om de tuin leidt? Hoe dan ook, op de neus is dit mijn favoriet van de drie. Na tien minuten in het glas, lijkt het wel appelsiensap geworden. Maar dan wel op steroïden, natuurlijk.

Maria III: Ha! Gras! Groen label! Ja, dit kan geen toeval meer zijn. Heerlijk fruitig op wit fruit, citrus en zelfs een hint van groene (alweer!) banaan. De turf is in deze nog het meest subtiel en het gaat hem goed af. Maar als je hem even laat staan, wordt dit de meest tropische van de drie, met banaan, papaya en gekonfijte ananas. Heerlijk!

Smaak

Maria I: Olieachtig, fris en stevig. Citrus en turf zijn prominent, maar hij flirt ook een stevig met de tropen, hoor. Passievrucht, zoethout, munt, zachte rook. Op en top Iers en absoluut geweldig.

Maria II: Heerlijk mondgevoel, wederom flink wat oranje fruitjes (pomelo, bergamot, maar ook mango, kumquat en zelfs wat meloen charentais). De turf is bij deze een pak meer uitgesproken en zorgt voor een zoetzure, rokerige toets die je mond helemaal warm maakt. Wat een kanjer!

Maria III: Zacht en toegankelijk en bovenal erg fruitig. Het is de zoetste van de drie met een bijna snoeperige kwaliteit als van haribo-beertjes, weliswaar gewikkeld in een mooi rokerig jasje. Op smaak is dit mijn favoriet van de drie.

Finish

Maria I: De afdronk van deze blauwe Maria is bijzonder lang, rokerig, tropisch fruitig en oh, zo bevredigend. Mijn favoriet van de drie.

Maria II: Zoetzure, licht drogende afdronk voor deze oranje Maria, waarbij de turf en wat zeste van appelsien met al de aandacht gaan lopen. Lang, erg lang. Zalig.

Maria III: De groene Maria offreert een bijzonder lange, ietwat kruidige afdronk op tropisch fruit, gummi snoepjes en zachte rook, met een bittertje als van zoethout op het sterfbed.

Hallelulja! Wow. Just wow! Het zijn duidelijk zustervaten en ze zijn alle drie van een bijzonder hoge kwaliteit. Op de neus is Maria II mijn favoriet, op smaak Maria III en op de finish Maria I. Dat zegt genoeg (of misschien wel helemaal niets)! Maar het zijn nuances, hoor. Alle drie uitstekende releases. En dat voor 145 EUR per fles? Dat moet je niet kiezen, toch? Onmiddellijk de Maria Trinity besteld.

Score


Maria I: 89/100


Maria II
: 89/100


Maria III
: 89/100

Luistertip: https://www.youtube.com/watch?v=usADINi17cI

Geproefd door Mark Dermul op 23-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).