Distilleerderij: Barton
Regio: USA
Fles: 1792 Single Barrel, OB 2018, Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Kleur: koper
ABV: 49.3%

1879

De Barton 1792 Distillery is één van Bardstown’s oudste distilleerderijen, opgericht in… neen, niet in 1792, maar in 1879. Het jaartal 1792 verwijst naar het jaar waarin Kentucky de 15e staat van de US of A werd. Hun range bestaat uit een aantal bourbons met ronkende namen zoals High Rye en Sweet Wheat, maar wij proeven een single barrel, een vaatje dat als exceptioneel werd bestempeld en daarom zich leende tot een single barrel release in 2018.

Licht prikkelende en waxy neus op rijke karamel en flink wat butterscotch, maar wat me nog het meest aangenaam verrast is de fruitigheid. Ik krijg mooie toetsen van witte perzik en gedroogde abrikoos met een hint van sultanas. Er zit ook een klein snoeperig kantje aan dat me even aan bubblegum doet denken, maar verre van storend. Lichte toets van vernis op de achtergrond. Erg mooie neus.

Romig in de mond. Erg rijk aan zoete toetsen als toffee en karamel, onmiddellijk gevolgd door een heerlijke, maar best zachte kruidigheid van peper en een hint van cuberdons. Wine gums! Fruitthee. Nadat de peppery kick geblust werd door je speekselklieren blijkt dit een mooie, zachte bourbon te zijn.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig en een tikkeltje floraal op het sterfbed.

Erg mooie single barrel, moet ik zeggen. Dankjewel, Wouter!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).