Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Barrel Blend #2, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 12.7%

Ecuador 90%

Okay, de Barrel Blend #1 kon mij absoluut bekoren. Ik vind het zelfs bij het lekkerste van wat de jongens uit Vosselaar al hebben uitgebracht. Dus de lat voor deze tweede barrel blend ligt aanzienlijk hoog. Kunnen ze die stunt nog eens herhalen? Het recept van deze blend betreft een Quad the Fox (quadrupel) die rijpte op een Peated Whiskey Cask (zou die spelling wel kloppen?) en hun befaamde (beruchte?) Ten Minutes to Midnight (stout) op Maple Syrup Bourbon Barrels. Deze schenkt (vanzelfsprekend) gitzwart met een lichte, beige kraag die relatief snel gaat liggen.

Zoetzure neus (met de nadruk op zoet) met een umami en bitter randje. Ik wordt even herinnerd aan een rauwe biefstuk en een heleboel tuinkruiden, alsook een karrenvracht aan chicorei. Ik durf deze amper zoet te noemen, maar dat neemt niet weg dat hij enorm uitnodigend ruikt. Ik krijg wel nog iets van ahornsiroop, dus dat moet wel van de Maple Syrup Barrels komen. Ik kan amper wachten om een flinke slok te nemen.

Zo gezegd, zo gedaan. Hij komt stevig binnen, lekker prikkelend (veel koolzuurgas naar mijn gevoel). Nu is het een mix van zoet en bitter, alsof ik flink wat origine chocolade proef (Ecuador 90% cacao). Koffie en walnoten. Hint van – niet lachen – grapefruit. Ik moet zeggen dat ik deze gevaarlijk vind. Hij kapt vlot binnen, maar het is een sluipschutter, hoor.

De afdronk zou je bijna kunnen omschrijven als zoet versus bitter en licht drogend.

Minder zwaar dan een stout, zwaarder dan een quadrupel. Dat komt er van als je beide combineert, natuurlijk. Gelukkig is het resultaat een heerlijk degustatiebier geworden.

Geproefd door Mark Dermul op 29-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).