Distilleerderij: Jean Fillioux
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Jean Fillioux Lot 60/70 Grande Champagne, Malternative Belgium #22 ‘Le prince des vignes’, 378 bts
Kleur: brons
ABV: 43.1%

Prins van de Wijnstokken

Deze 22e cognac van Malternative Belgium is een joint bottling met Tasttoe en zal je 349 EUR kosten. Maar daar krijg je dan wel wat voor. Deze cognac is een samenstelling uit hoofdzakelijk eau-de-vie uit 1960, waarbij een twintigtal jaar geleden nog een eau-de-vie uit 1970 werd toegevoegd. Vandaar dat deze assemblage een Lot is en geen Vintage, maar dat gaat hem niet minder complex maken, gelooft u mij. Lees verder en je zal begrijpen wat ik bedoel. Het is overigens al de derde cognac van Jean Fillioux die Pieter Knapen selecteerde.

Erg aromatische neus op mandarijntjes en nectarines, maar ook abrikozen en mirabellen. Witte perzik! Acaciahoning en iets van ananas op de BBQ. Hij krijgt een frisse lift van menthol die hem trouwens erg toegankelijk maakt en hem zijn leeftijd wat kan doen loochenen. Maar vergis u niet, deze is elegant en belegen tegelijkertijd. Uitstekende neus!

Goeie structuur en prima sterkte. Lekker kruidig, overigens. Naast wat peper en houtkrullen, krijg ik ook een hint van kruidnagel en appelsienzeste. Eens de cognac zich op je tong genesteld heeft, ontploft er een mandje tropisch fruit en is het op en top smullen geblazen. Op smaak merk je de leeftijd dan weer wel – wat ik een voordeel vind. Klasse.

De afdronk is bijzonder lang, lekker kruidig en warmend, terwijl de toets van menthol weer even speels om de hoek komt kijken.

Nou, voor mij mocht deze gerust de ‘Koning van de Wijnstokken’ gedoopt zijn, maar we stellen het met ‘Prins’. Wat een fantastische selectie, alweer. Zo verschrikkelijk drinkbaar, zelfs bij deze warme temperaturen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).