Brouwerij: De Halve Maan
Regio: België
Fles: Straffe Hendrik Heritage 2021, 75cl
Kleur: bruin tot zwart
ABV: 11%

Heritage

De Heritage reeks van Straffe Hendrik is de jaarlijkse houtgerijpte variant op hun quadrupel, die ik eerder proefde. Elk jaar opnieuw wordt hij door de Brugse brouwerij De Halve Maan gebrouwen in de herfst en op eiken foeders gestoken voor een jaar, om dan als speciale editie in grote flessen vermarkt te worden. Het is een bier dat zich goed laat bewaren, maar aangezien ik deze fles cadeau kreeg voor mijn verjaardag van Nadine en Benny, kon ik het niet over mijn hart krijgen hem weg te stoppen. Ja, kijk maar goed, het is een Straffe Mark Heritage 1970… Hij schenkt een bijzonder donkerbruin tot bijna zwart met een beige kraag, met grote bellen, die lang blijft staan. Proeven, maar!

Al even zoet op donker fruit dan de gewone quadrupel, maar hier toch ook mooie toetsen van de eik. Denk nat hout, aarde en tannine die voor een zachte bitterheid zorgen. Dit ruikt erg lekker, hoor!

Hij is lekker romig en zoet op de tong met gedroogd fruit (rozijntjes, pruimen en vijgen) en een mooi zuurtje als van Granny Smith (dat had ik op de gewone quadrupel alvast niet!). Maar wat kapt dit gevaarlijk vlot binnen, zeg… Een zachte kruidigheid spreidt zich tentoon. Ik vind het heerlijk.

De finish is zoet en doet je mond helemaal plakken. Geen nood, ik neem gewoon nog een slok.

Zalig biertje dat gevaarlijk vlot naar binnen gaat. Met een dikke dank u aan Nadine en Benny.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)