Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Ten Minutes to Midnight Caol Ila 2008 Peated Whisky Barrel Aged, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 13%

Maritieme Stout

Dit is een interessante variant op de stout van de jongens uit Vosselaar. Hun Ten Minutes to Midnight werd namelijk gefinish op een vat dat in 2008 werd gevuld met spirit van Caol Ila, mijn favoriete Islay distilleerderij. Nadat de whisky werd gebotteld ging de stout er op. Hij schenkt zwart met een beige kraag die relatief snel gaat liggen, maar wel een filmpje van een halve centimeter op de stout laat staan. Dat wordt wellicht smullen.

Hola! Deze ruikt absoluut geweldig! Enerzijds alles wat je van een stout mag verwachten (chocolade, chicorei, koffie) en anderzijds een flinke boozy touch van geturfde whisky. Ik ruik de whisky echt (nog meer dan op de peated whisky barrel aged editie). Niet noodzakelijkerwijs meer turf, maar duidelijk meer whisky. Hij heeft zelfs iets medicinaals. En ik vind het heerlijk en geen klein beetje indrukwekkend.

Hij is heerlijk romig op de tong met wederom die typische donkere en zoete toetsen van origine chocolade, kandijsiroop en zelfs wat gestoofd witloof, maar hier komt de whisky op smaak echt goed door en mooi tot zijn recht. Zachte turf, maritieme toetsen, licht medicinaal. Echt, dit is werkelijk heerlijk.

De afdronk mocht wat mij betreft een tikkeltje langer zijn, maar dat neemt niet weg dat die mooi donkerzoet en zacht bitter is met een mooie maritieme toets op het sterfbed.

Mijn favoriet uit de stout reeks Ten Minutes to Midnight, echt waar. Een maritieme stout voor whiskydrinkers. Snel nog wat flesjes in huis halen.

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).