Distilleerderij: Bruges Whisky Company
Regio: België
Fles: Peathia Belgian Peated Single Malt, 50cl
Kleur: oud goud
ABV: 63.2%

Ardbeg, Maple & Bourbon

In mei 2022 kreeg ik een sample toegestuurd van de Peathia First Release op 66%. Ik proefde hem en moest vaststellen dat hij te moeilijk en te hard was. Kudos aan Thibaut, de master distiller van de Brugse Whisky Company, dat hij mijn oordeel ter harte nam en besloot de whisky niet te bottelen. Hij had nog wat anders klaar dat toegankelijker was en bracht dat uit als Peathia’s First Release (op een iets lager alcoholpercentage). En kijk, deze ‘andere’ eersteling is stukken beter! Hij rijpte op een zogenaamd ‘homemade cask’ dat bestaat uit duigen van Ardbeg, Maple en Bourbon, wat op zich al opmerkelijk is.

Zoete, zacht geturfde neus op rozijnen, Graeffe suiker en speculoos, met anijs en amandelen, zoete worteltjes, gebakken appels met kaneel en melkchocolade. Ondanks de jonge leeftijd, ruikt dit al flink matuur.

Hij komt stevig binnen, natuurlijk, op flink wat aardse toetsen en iets zoetzuurs. Het hout laat zich opmerken, de turf zorgt voor warmte en een zachte rookontwikkeling, maar daarnaast is hij gezellig zoet op maïs op de barbecue, Reine Claude pruimpjes, rabarberconfituur en melkchocolade. Best toegankelijk, behoeft helemaal geen water en drink verdacht vlot weg. De alcohol is perfect geïntegreerd.

De afdronk is lang, overtuigend en lekker zoet met een zachte rokerigheid die niet ‘in your face’ is.

Kudos, Thibaut, ik zei het al. Deze is erg lekker en bewijst – voor zover nog nodig – dat jouw passie,  craftmanship en toewijding hun vruchten blijven afwerpen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)