Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Saint & Peat Heavily Peated, van Wees 2021, refill hogshead, 456 bts
Kleur: stro
ABV: 55%

Staoisha

Ah, het debat rond Sinterklaas en Zwarte Piet (en dan vooral die laatste natuurlijk), scheert nog steeds hoge toppen. Ik begrijp daar niks van. Voor mij is dat een kinderfeestje. In 2021 lanceerde de Nederlandse bottelaar van Wees, die we vooral kennen van de malts in The Ultimate reeks, deze Saint & Peat, die eigenlijk een flink geturfde Bunnahabhain betreft. Proeven maar!

Lekker vettige neus op netels, aarde, tuinkruiden, oestersap en gerookte makreel. Een enkele gele appel moet wat tegengewicht brengen in deze eerder lichte neus. En ja, de turf is wél prominent aanwezig, wat betekent dat we het over de zogenaamde Staoisha hebben van Bunna, genoemd naar de waterbron van deze Islay distilleerderij.

Ook op de tong is deze lekker olieachtig. Maar nu is hij verrassend zoet met appeltjes, vanille en bloemsuiker, terwijl de turf hem een zoetzure toets geeft. De rookontwikkeling is bijzonder. Bakken turf met wat visolie en varken aan ’t spit. Citrus en appels nemen het voortouw, terwijl de turf voor flink wat warmte zorgt.

De afdronk ligt perfect in het verlengde van de smaak en duurt bijzonder lang.

Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht en deel deze dram met me! Destijds nog geen 40 EUR, wat een absolute steal was. Bedankt, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)