Distilleerderij: InchDairnie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Strathenry 5 Year Old 2016/2021 Carter’s Whisky #1 Top Pair, MEUG, 102 bts
Kleur: koper
ABV: 56.5%

Caramella Mokatine

Strathenry? Nooit van gehoord. InchDairnie? Huh? Carter’s Whisky? Euh… wie is dat? Niet paniekeren! InchDairnie is een nieuwe distilleerderij, gebouwd in 2014, met als doel enkele blenders te voorzien van voldoende maltwhisky voor hun producten (met name die van Macduff International zoals Grand Macnish, Lauder’s en Islay Mist). Hun eigen whisky, die ze begrijpelijkerwijs InchDairnie dopen, zullen ze pas in 2029 op de markt brengen, wanneer deze minstens tien jaar gerijpt heeft. Het recept voor de blenders hebben ze Strathenry genoemd en daarvan heeft MEUG, het plezantste Vlaamse smaakbureau, een vat van kunnen bemachtigen. En wie is dan Carter, vraagt u zicht af? Carter’s Whisky is een heerlijke woordspeling op ‘kaarterswhisky’, want de mannen van MEUG hopen dat deze whisky – afgezien van zijn ongelooflijke drinkbaarheid – mensen rond de tafel zal brengen. Een lang verhaal om aan te geven dat we hier toch wel met een unicum te maken hebben, want normaal gezien zou dit vat weggeblend worden. We mogen dus van geluk spreken. Plezant label ook (afgezien van de misprint – het zijn slechts 102 flessen en geen 150).

Da’s een vloeibaar snoepje op de neus! Caramella Mokatine (u weet wel, de koffie-en-karamel bonbons met de Arabier op de wikkel), aangevuld met smoelpap – griesmeelpudding met rozijntjes voor onze Nederlandse lezers – en nougat, hazelnoten en appelmoes.

Stevige aanzet met flinke kruidigheid. Dan lekker zoet op appelgebak, kaneelbroodjes, zoete koffie, hazelnoten en gekonfijte abrikozen. Snickers en Twix tegelijkertijd met appelbeignet erbovenop. Man, dit is zoet! De fruitvliegjes in huis are having a ball. Maar ik vind het wel erg lekker, hoor!

De afdronk is gezellig lang, blijft kruidig tot het laatste moment en doet me stiekem verlangen naar nog een drammetje.

Erg content dat ik hier drie flesjes van gescoord heb, want ondertussen zijn ze allemaal uitverkocht. Maar ja, 79 EUR voor dit juweeltje, da’s een no-brainer.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).