Distilleerderij: Yamazaki
Regio: Japan
Fles: Yamazaki Puncheon, OB 2013, American White Oak Puncheon
Kleur: licht goud
ABV: 48%

パンチョン

Deze Yamazaki Puncheon is ondertussen bijna legendarisch. Zeker als je de prijsevolutie van deze NAS-whisky mag geloven. Toen hij in 2013 werd gelanceerd, kostte de fles zo’n 125 EUR. Vandaag de dag tel je makkelijk 1.500 EUR neer! Een puncheon is groter dan een gewoon hogshead, want een vat van zo’n 480 liter. Daarin werd deze Japanse single malt gerijpt en dan gebotteld in 2013 op 48%. Ik prijs me gelukkig dat ik hier een sample van te pakken heb gekregen, want een fles kan ik me helaas niet meer veroorloven.

Fris en monter, moet ik zeggen. De neus barst van het witte fruit met peren op kop, gevolgd door wat perzik en banaan. Sappige ananas. Allemaal typische toetsen voor een bourbonvat, maar tegelijkertijd allemaal erg licht. Dit is een echte lentewhisky.

Het mondgevoel zit goed. Erg levendig. Hij danst op de tong op vanille, perzik en peren. Nu toch ook een toets van appelsien. Maak daar maar bergamot van. Tikkeltje floraal. Potpourri? Kokos en mirabellen treden bij. Allemaal erg fris, hoor. Erg aangenaam, maar het moet gezegd: niet bepaald wereldschokkend. Gewoon erg lekker en compleet foutloos en een schoolvoorbeeld van rijping op een bourbonvat.

De afdronk is middellang, op zoethout en gember.

Begrijp me niet verkeerd: dit is erg lekker. Maar de prijs was destijds eigenlijk al aan de hoge kant; vandaag de dag is dat belachelijk veel voor wat je krijgt. En de titel: da’s gewoon Puncheon in ’t Japans.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).