Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley Cask #115, sample
Kleur: vol goud
ABV: 62%

Intrige

Van Cley heb ik al een aantal zaken geproefd die me erg konden overtuigen. Paul en zijn betere helft Maria maken op ambachtelijke wijze erg mooi spul. Mijn maatje Manny ging er een keertje op bezoek en bracht een sample mee van een 60-litervat – nummer #115 – dat momenteel nog lekker ligt te rusten. Ik heb helaas geen verdere info, maar ik laat me graag verrassen. Het is een ‘second fill cask’, erg bleek van kleur.

Frisse neus op pannenkoekenbeslag, banaan, kaneel, toffee en de korst van een dubbel gebakken wit brood. Erg toegankelijk en uitnodigend.

Ondanks het hoge ABV behoeft deze geen water, mist met respect benaderd. Lekker zoet op vanille, karamel met een hint van appels en limoen, aangevuld met gekonfijte gember en kruidnagel. Wordt erg pikant en maakt mijn mond gezellig warm. Dit is bijzonder lekker, hoor. Ik ben geïntrigeerd.

De lange afdronk, die pittig blijft maar wel gezellig zoet, vertoont nog een zacht bittertje als van een druivenpit op het sterfbed.

Manny, makker, wij moeten echt eens met Paul rond de tafel gaan zitten voor een MMM botteling, want hij blijft aangenaam verrassen met zijn malts.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).