Distilleerderij: Jean-Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean-Luc Pasquet Lot 68-72 Fins Bois for Grape of the Art #3, 276 bts
Kleur: brons
ABV: 66.6%

Duivels

In maart van dit jaar maakte ik kennis met de Duitse bottelaar Grape of the Art. Hun eerste release was een geweldige Bas-Armagnac van Domaine Le Frêche, hun tweede een Armagnac-Ténarèze van Domaine de Seailles. Ziehier hun derde release: een cognac van Jean-Luc Pasquet. Die ken ik al. Vorige zomer proefde ik mijn eerste cognac van dit huis dankzij Art Malts en enkele weken geleden nog proefde ik hun L’Orangic Folle Blanche toen ik op bezoek was bij Malternative Belgium, de shop van Pieter Knapen in Hasselt. Nu proef ik Lot 68-72 op een duivels hoog alcoholpercentage. Zoals de naam al doet vermoeden, werden verschillende vaten uit de jaren 1968, 1969, 1970, 1971 en 1972 gehuwd (eind jaren 1980), verdeeld in individuele vaten en vanaf dat moment behandeld als single cask. Vat #21 komt uit op 66,6%, wat werd bereikt door het in een droge kelder te bewaren (hier verdampt het grootste deel van het jaar meer water dan alcohol, waardoor een hoog alcoholgehalte behouden blijft). Het leverde bij botteling, in januari 2022, maar liefst 276 flessen op.

Diepzoete en uiterst fruitige neus op rozijnen, pruimen, gekonfijte mandarijn en zoete boerenboter. Flink wat herbale toetsen. Tuinkruiden op de achtergrond. Crème à beurre, walnoten en peperkoek. Zalig.

Lekker olieachtig en onmiddellijk aan de pikante kant. Dat is de alcohol die spreekt, natuurlijk. Walsen maar, zodat je speekselklieren de boel wat kunnen blussen. Gekonfijte mandarijn komt nu eerst, gevolgd door peperkoek en walnoten. Minder zoet dat de neus beloofde, maar nog steeds erg lekker. Misschien net een tikkeltje te pikant naar mijn gading.

De afdronk is drogend en straalt de klasse uit die dit huis verdient.

Je kan de fles aanschaffen bij Armagnac.de. Ze kost 330 EUR. Nou, ik moet Dearly Beloved gelijk geven. Zij heeft onlangs cognac ontdekt, zeg maar (dankjewel Pieter!) en deze staat haar ook erg aan, zij het wel met een druppeltje water.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).