Brouwerij: Tre Fontane
Regio: Italië
Fles: Tre Fontane Scale Coeli, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 6.7%

Sinaasappelschillen

Ik ben schatplichtig aan Marc D uit Grimbergen, mijn ‘bier-mentor’, die me de wereld van trappist deed ontdekken. Zo was het ten huize Marc dat ik in 2016 voor het eerst kennis maakte met de Italiaanse trappist Tre Fontane uit de gelijknamige abdij nabij Rome. Het label ‘Authentic Trappist Beer’ werd hen in 2015 toegekend, waarbij Tre Fontane het 11e erkende trappistenbier ter wereld werd. Ik vond hem erg lekker! En onlangs kwam mijn goede vriend op bezoek en stopte me drie nieuwe flesjes Tre Fontane in de handen, dit keer enkele speciallekes. Ik zet ze met veel plezier op een rijtje. De eerste is de Tre Fontane Scale Coeli, het tweede trappistenbier dat de Italiaanse monniken brouwden, genoemd naar de gelijknamige Italiaanse gemeente in de provincie Cosenza in het uiterste zuiden van het land. Hij schenkt chocoladebruin met een hoge kraag die lang blijft staan. De gistvlokken zijn omnipresent.

Een fruitig boeket omwille van de dry-hopping wordt hier, als ik heel eerlijk mag zijn, toch een beetje overstemd door iets wat ik niet anders kan omschrijven als een beetje putgeurtje. Jammer, maar deze neus heeft me niet onmiddellijk kunnen overtuigen.

Er werden bittere sinaasappelschillen gebruikt en op smaak wordt dat meteen duidelijk. Hoewel dit bier eerder licht van body is, verschijnen er toch mooie zacht bittere toetsen van deze appelsienen. En erg hoppig, moet ik zeggen.

De afdronk legt nog eens extra het accent op die bitterheid en een zachte kruidigheid. Dorstlessend;

Dit is het tweede bier dat ze in de abdij nabij Rome in elkaar boksten, na hun tripel. Ik beken hier niet kapot van te zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)