Brouwerij: Boon
Regio: België
Fles: Oude Geuze Boon VAT 44, 37.5cl
Kleur: amber
ABV: 8.5%

Brettanomyces

Oude Geuze Boon VAT 44 was de eerste monoblend door Brouwerij Boon gebotteld. Een monoblend is een oude geuze waarin 90% oude lambiek gebruikt wordt van eenzelfde foeder, in dit geval nummer 44. Een foeder is dus een groot eikenhouten vat en vat 44 is meer dan 100 jaar oud en heeft een inhoud van 10.300 liter. Een klein beetje jonge lambiek wordt nog toegevoegd voor de hergisting op fles, wat het bier zijn sprankeling, soepelheid en complexiteit geeft. Voor de anoraks onder ons: de lambiek voor dit bier werd gebrouwen op 3 en 4 december 2008 en gebotteld op 31 augustus 2010 in 20.520 flesjes van 37.5cl. Hij werd tijdens de officiële opening van de nieuwe Brouwerij Boon te Lembeek op 19 april 2013 voorgesteld aan het grote publiek. Vandaag de dag nog amper te vinden, helaas. Hij schenkt helder amber met een witte kraag die snel krimpt tot een van enkele millimeters.

Verrassend frisse neus op allerhande citrusfruit met een zachte toets van alcohol. Hint van Brettanomyces, wat voor een zacht putgeurtje zorgt. Het stoort niet, versta me niet verkeerd.

Lekker vol in de mond waarbij het frisse richting zurig gaat, zoals het hoort. Denk grapefruit. Een tikkeltje ‘boozy’, toch wel. Een mooi bittertje verschijnt, alsof ik op de ingebeelde pit van de al even ingebeelde grapefruit heb gebeten. Maar wel erg lekker, hoor.

De afdronk is middellang, begint zoetzuur, evolueert dan naar bitter om uiteindelijk een licht drogende dood te sterven.

Lekker. Doet goesting krijgen om de andere mono blends ook op te sporen.

Geproefd door Mark Dermul op 19-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).